Zondag 21 april Erfgoeddag

Erfgoeddag met lezing over Geelse Gezinsverpleging in het Gasthuismuseum

Delen

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag met dit jaar als thema “Thuis”. Het Gasthuismuseum Geel organiseert die dag verschillende activiteiten waaronder een lezing over de Geelse Gezinsverpleging: De Geelse Gezinsverpleging – Thuis tussen de mensen en in de wereld.

 

De lezing wordt gegeven door Bert Boeckx (Archivaris OPZ Geel), Gonnie Leysen (Diensthoofd Erfgoed Geel) en Janna Lefevere (Conservator Gasthuismuseum Geel).

 

Thuis tussen de mensen, dat is de slagzin van de Geelse Gezinsverpleging. In Geel wonen mensen met een psychische kwetsbaarheid in een gastgezin en nemen ze zo deel aan de samenleving. De Gezinsverpleging is een psychiatrisch zorgmodel. Het Openbaar Pyschiatrisch Zorgcentrum (OPZ Geel) zorgt voor de medisch-sociale omkadering. Naast een medisch model is de Gezinsverpleging ook een traditie. Zorg dragen voor psychisch kwetsbare mensen is deel van de Geelse cultuur.

In 2023 erkende Unesco de Geelse Gezinsverpleging als Immaterieel Erfgoed. De stad Geel, OPZ Geel, de Gezinsverplegingsraad en veel Gelenaren werkten meer dan 10 jaar naar deze erkenning toe. Op verschillende plekken, wereldwijd, stelde een werkgroep de Geelse Gezinsverpleging voor. Deze presentatie geven we op Erfgoeddag in Geel zelf. Een thuismatch dus! Ontdek de geschiedenis en het maatschappelijk belang van de gezinsverpleging. Ontdek waarom Unesco deze traditie erkende. Kom gewoon mee fier zijn op de Gezinsverpleging!

 

 

Locatie: Gasthuishoeve (Gasthuismuseum Geel)

Start om 11 uur

Inkom = Gratis

Meer info op www.gasthuismuseumgeel.be